Project ‘Dorps Ontwikkelings Methode’ in de Groote Veenpolder

De Groote Veenpolder

Al enige jaren merkt Stichting ‘de Groote Veenpolder’, beheerder van dorpshuis ’t Polderhuus en sporthal ‘de Schakel’, dat het aantal activiteiten in haar gebouw helaas afneemt. De bestaande verenigingen zijn kleiner geworden, waardoor de verhuur van ruimtes en omzet uit de horeca is afgenomen. Juist deze inkomsten zijn nodig om noodzakelijk onderhoud te plegen aan gebouw en inventaris, investeringen te doen en daarmee alles draaiende te houden. De coronapandemie heeft dit alleen maar versterkt. Dit alles was reden voor de Stichting om met de gemeente in gesprek te gaan, want dat de Veenpolder over een eigen multifunctioneel centrum beschikt is iets wat we voor deze omgeving absoluut moeten proberen te behouden! Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we bestaande voorzieningen behouden en ook inspelen op de veranderende wensen qua sport en activiteiten van de inwoners van de Veenpolder? Hoe kunnen we genoeg inkomsten generen om de voorzieningen ook in de toekomst te kunnen blijven gebruiken?

Gemeente Weststellingwerf

Klaas Hallema, dorpencoördinator van de Gemeente Weststellingwerf wees de Stichting op een project vanuit de provincie Fryslân, genaamd Dorps Ontwikkelings Methode (DOM). Hierin wordt niet gekeken naar één bepaalde voorziening in het dorp, om deels middels subsidies op te knappen of te realiseren, maar wordt juist breder gekeken dan alleen ons dorpshuis en de sporthal.

Dorps Ontwikkelings Methode

Het DOM-project is een samenwerkingsmethode die dorpen en gemeente in staat stelt gelijkwaardig, structureel en effectief te bouwen aan leefgeluk. DOM maakt optimale samenwerking, co-creatie en maximale integrale dorpsontwikkeling mogelijk. Het DOM-project is de manier om overheids- en burgerparticipatie uit te voeren. Men maakt samen keuzes en zoekt samen de ruimte op in de kaders die er zijn.

Door het invoeren van het DOM-project ontstaat er een continu positieve beweging in bijvoorbeeld een dorp waar inwoners actief zijn met het verbeteren van hun eigen leefomgeving. Door samen met andere inwoners een DOM-project op te zetten, leert men hoe dat kan, wat een dorp zelf kan doen, waarbij men hulp van de gemeente kan gebruiken en hoe het spel samen gespeeld kan worden. Deze methode helpt de leefbaarheid en leefplezier in dorpen te bewaren en te versterken. Dit gebeurt door als dorp zelf te werken aan concrete ideeën en projecten die zorgen voor toekomstkracht. Meedoen aan deze methode betekent dat wij drie jaar lang gebruik kunnen maken van een onafhankelijke procesbegeleider. Daarnaast kunnen we beschikken over € 25.000,- procesgeld. Geld waar we samen met de gemeente en de procesbegeleider, Jan Rodenhuis, over kunnen besluiten en in kunnen zetten bij de verdere ontwikkelingsprocessen in onze dorpen.

De Groote Veenpolder

Maar waar heeft een bepaald gebied, in dit geval de Veenpolder, behoefte aan? En hoe deze verschillende wensen met elkaar te combineren? Een abstract verhaal, maar in principe wel de gedachtegang van hoe het multifunctioneel centrum ooit is ontstaan; Eén gebouw geschikt voor verschillende verenigingen en activiteiten.

Om meer beeld te krijgen of het project voor de Veenpolder geschikt zou zijn, heeft er een gesprek plaats gevonden met de provincie. Wij zijn zeer enthousiast over de mogelijkheid die het project biedt en om te zorgen voor een breed draagvlak zijn alle Plaatselijke Belangen inmiddels bij het project betrokken.

Op dit moment staan we aan de start van het project en zal de focus liggen op de volgende vier thema’s:

* Sport – binnen, buiten, sporthal
* Dorpshuis en activiteiten
* Jeugd – onderwijs, jeugdhonk en kinderopvang
* Wonen en verkeersveiligheid

We hopen dat u door bovenstaande enthousiast bent geworden en dat er veel inwoners uit de Veenpolder mee willen denken over de toekomst van ons gebied! Het idee is om de thema’s in werkgroepen verder uit te werken en vorm te geven. Voelt u zich betrokken bij één van bovenstaande onderwerpen of lijkt het u leuk om hier in mee te denken? Meldt u zich dan aan bij het Plaatselijk Belang of Stichting de Groote Veenpolder en kom met ons van gedachten wisselen!

Stichting ‘de Groote Veenpolder’: bestuurdgv@kpnmail.nl
Plaatselijk Belang Nijetrijne: pbnijetrijne@gmail.com
Plaatselijk Belang Langelille: info@langelille.nl
Plaatselijk Belang Scherpenzeel Munnekeburen Spanga: pl.bel.sms@gmail.com