Veel minder balsemienen !
Veel minder balsemienen !
Vorige zomer zijn we in de Rottige Meente rond Munnekeburen – Nijetrijne begonnen met het verwijderen van de reuzenbalsemien
Deze opdringerige plant, met zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied in de Himalaya, is in de 19de eeuw ingevoerd als tuinplant in Europa, komt ook in Nederland voor en breidt zich sindsdien sterk uit.
Sinds augustus 2016 bestaat de zogenaamde (Europese) Unielijst van invasieve planten en dieren, met daarop 49 soorten als reuzen-balsemien, reuzenberenklauw, waterhyacint, waterteunisbloem, beverrat en brulkikker.
Een soort die op deze EU-lijst staat mag niet meer worden verhandeld. Verder geldt voor lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vermeldt dat de reuzenbalsemien in de tuin mag blijven staan, maar er zich niet mag voortplanten.
Omdat het ondoenlijk is om alle bloemen voor de zaadzetting te verwijderen, is het verwijderen van de planten de meest effectieve maatregel om verspreiding naar de omgeving te voorkomen.
Spannend was wat er dit jaar zou gebeuren op de plekken waar we de bloeiende balsemienen vorig jaar verwijderd hadden.
Op de meeste plekken staan er veel minder (zie groene stippen op het kaartje), op sommige plekken staan nog maar een paar planten! Er zijn echter 2 stroken in het gebied (rode balken) waar ook dit jaar zeer veel planten opkomen en als we niks doen, gaan bloeien en zeer veel zaden maken voor nieuwe planten volgend jaar.
Met de vrijwilligersgroep van SBB gaan we de komende dinsdagen de reuzenbalsemien opnieuw op de aangegeven plekken verwijderen en hopen dat volgend jaar het effect overal duidelijk te zien zal zijn. Ook zullen we proberen balsemien-plekken in Scherpenzeel en Spanga aan te pakken.
Ondertussen kunt u ons helpen er voor te zorgen dat deze soort zich niet verder uitbreidt, door ook in uw tuin de balsemienen te verwijderen (tenminste geen zaden te laten maken), zodat deze invasieve soort de komende jaren uit ons mooie natuurgebied verdwijnt.
Theo Meijer, namens de vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer.