Try-out opera Expeditie op Drift op de Scheene in Nijetrijne

Op de warme zondagmiddag was de eerste voorstelling, de try-out, van de opera Expeditie op Drift op de Scheene in Nijetrijne. Dit was de vierde lustrumvoorstelling van Opera Nijetrijne. De jubileumopera is gebaseerd op Lo Sposo Deluso, een opera die Mozart niet heeft afgemaakt. Het Nijetrijnse verhaal gaat over het wel en wee van zes zeer uiteenlopende figuren die op expeditie gaan. Er waren veel positieve geluiden.

Met Expeditie op Drift volgen we een groep van zes zeer uiteenlopende personen, op zoek naar een onbekend wezen, dat zich ergens in verre wateren zou bevinden. Aanvoerder van de club is Sempronio, een wetenschapper in zijn nadagen, die nog één keer onwaarschijnlijk hoopt te scoren. In (inter-) nationale intellectuele kringen ziet men alleen maar het heilloze van de hele onderneming Ze schepen in om af te reizen naar onbekend gebied, op zoek naar een nog onontdekt waterdier. Wat ze delen is het gemeenschappelijke doel om onderzoek te doen, maar waar ze, blijkt achteraf, totaal in verschillen.

De regie is in handen van Nienke van den Bergh en de muzikale leiding en arrangementen Vaughan Schlepp.

Rolverdeling: Pieter Hendriks (bariton), Jokke Martens (bariton) Elvire Beekhuizen (sopraan) Wendy Roobol (sopraan) Mitch Raemaekers (tenor)

Libretto: Alice Zwolschen, Uitvoerend producent: Yvon Scheper en Algemene Zaken: Frits van Servellen. De elf voorstellingen zij inmiddels uitverkocht.

Vanaf volgend jaar wordt het back to basics. Wat nu een groot spektakel op het water is, zal weer een intieme voorstelling op het land worden. Terug naar waar we vandaan komen. De essentiële elementen, zoals een komische opera op eigen Nederlandse teksten op prachtige barokmuziek, in de natuur van de Rottige Meente en de gastvrijheid, blijven zoals u die van ons gewend bent. Alleen de factor techniek verdwijnt voor een belangrijk deel. Gasten die al vele jaren komen zullen herkennen wat wij vanaf volgend jaar ten tonele gaan brengen. Het aantal bezoekers wordt met een derde verminderd. De capaciteit blijft evenwel voldoende om al onze Vrienden die in de exclusiviteitsperiode boeken een plaats te bieden. En, ook belangrijk, we blijven even vaak en in dezelfde periode spelen. Voordeel van deze koersaanpassing: de belasting van de organisatie neemt aanzienlijk af.

(Foto: Lenus van der Broek)