“Opening”op 30 augustus groot succes
“Opening”op 30 augustus groot succes
Om 8 uur ’s morgens nog een kaal stuk beton en toen stond er ineens een stomp met toren!!?? Hoe kan dat? Sommige mensen meenden dat de molen al klaar was……….Het maken en plaatsen van de (houten) toren was een project op zich. Balken van 7,5 m lang “vermaakt” tot een hoekprofiel, 10 kg spijkers en 8 kokers bruislijm, een paar handige mensen, lekkere koffie en veel grappen en zweet…
Met hulp van vrienden en Petra’s onweerstaanbare veenstekerskoek geniet een ieder van de opening om 15.30 uur ’s middags. In aanwezigheid van o.a. de jury van de Molenprijs speelt doedelzakbouwer Frans Hattink – verstopt achter het plastic – heel toepasselijk “Daar bij die molen….”
Bij de opening kwam burgemeester Van Klaveren met een verrassing: naast het weekend Langweer voor 8 personen stelt de burgemeester nog een prijs in het vooruitzicht. Voor 2 stemmers op de Windmotor en bij winst van dit project is er een zeiltocht in Langweer te winnen in en met de door de burgemeester eigenhandig gerestaureerde Pampus (1934).
De tekening
Op een dag wandelen een paar molenaars uit Heerenveen de theetuin in en laten zien wat ze hebben gevonden: de originele tekening van de Windmotor Groote Veenpolder!!! Het is de tekening van de onderbouw en dat is nu precies wat we nodig hebben. Immers: de molen zelf werd indertijd geïmporteerd als “bouwpakket” door R.S.Stokvis (ERRES…) vanuit Dresden. En omdat er o.a. bij Koudum (Molkwar) eenzelfde type molen is gerestaureerd is dat deel van de complete molen te kopiëren. Sterker nog: dat hebben we al gedaan (op papier….) toen deze molen in onderdelen bij de restaurateur lag! En de bladen van de Molkwar’se molen hebben we indertijd uit de afvalcontainer gehaald en die worden bij onze molen weer hergebruikt. Maar de onderbouw ,de “Eifeltoren”, de vijzelbak, de utskoat, etc. werden ter plekke gemaakt en zijn dus altijd specifiek. Zonder tekening daarvan wordt het gokken hoe e.e.a. er uit heeft gezien en dat is niet wat we voor ogen hebben.
Voor meer informatie en foto’s kunt u op www.SWGV.nl terecht. Stemmen doet u via deze link –> STEMMEN op het project van Lia en Rolf van der Mark.