Bomvolle zaal informatieavond Laagvliegroute NEE

De organisatie ‘Laagvliegroute NEE’ organiseerde donderdagavond in het Polderhuus een informatieavond over de laagvliegroutes van de uitbreiding van Lelystad Airport en de gevolgen daarvan. Hiervoor was veel belangstelling, ruim 130 bezoekers, niet alleen uit de Westhoek maar ook uit omliggende gemeenten.

Lelystad Airport moet de tweede luchthaven van Nederland worden met 45.000 vliegbewegingen per jaar. Lelystad Airport opent in 2018 een nieuwe baan voor vakantie vliegverkeer. Dat is volgens de organisatie bedreigend voor het welzijn en voor de natuur in grote delen van Friesland.

Circa 4000 vluchten zullen het hele jaar op een vlieghoogte van slechts 1500 tot 2100 meter, tussen 5.00 en 23.00 uur over de Westhoek passeren. De landingen op Lelystad worden niet uitgevoerd in een glijvlucht maar de landing wordt over een afstand van zo’n 100 kilometer op lage vlieghoogte (komend vanaf Drachten of Stavoren, langs de Brandemeer, Munnekeburen, de Rottige Meente, Nijetrijne naar de Weerribben) uitgevoerd. Dit veroorzaakt een grote geluidshinder en een hoog kerosine verbruik. Een glijvlucht maakt veel minder lawaai en verbruikt 10% minder brandstof.

Luchtvaartdeskundige Wim Liesker uit Ossenzijl gaf een toelichting op deze ontwikkelingen, soms wat ingewikkeld en technisch voor de bezoekers. Hij is van mening dat er niet te laag gevlogen moet worden en de vliegtuigen snel moeten stijgen. Laagvliegen over de rijke vogelgebieden van Friesland, met ‘hoogvliegers’ zoals ganzen, ooievaars, zwanen, visarends en aalscholvers, levert een groot gevaar op voor een botsing en/of erger een vliegtuigcrash.

De aanwezigen konden vragen stellen en opmerkingen maken. Raadslid Jan Driesse (PvdA) die onlangs ook al vragen in de raad stelde, is van mening dat de gemeente en de provincie ook een standpunt moeten innemen. Ook werd er een opmerking gemaakt dat het nodig een Milieu Effect Rapportage (MER) er op los te laten en de natuurorganisaties zoals Staatbosbeheer moeten ook aan de bel trekken. Inleider Wim Liesker deed de suggestie dat de gemeente zich moet aansluiten bij het overleg Overijssel Hoog. Mede initiatiefnemer Rob de Wind riep de aanwezigen op om druk uit te oefenen en vol te houden om meer informatie bij de overheden te krijgen en over het gebied niet te laten laagvliegen, wat met applaus werd ondersteund.

(Foto’s: Lenus van der Broek)

vlieg neevlieg nee