Nominatie voor Windmotor
Nijetrijne, 20 juli 2013
NIEUWSBRIEF Restauratie Windmotor nr. 1: Genomineerd!
It giet oan!
Maar liefst 22 projecten hebben dit jaar getracht zich te nomineren voor de Molenprijs 2013 van Vereniging De Hollandsche Molen. Geen wonder, de prijs is dit jaar vanwege het 90-jarig jubileum van De Hollandsche Molen verhoogd van € 50.000 naar liefst € 90.000.
De prijs wordt beschikbaar gesteld door de BankGiroLoterij.
Een onafhankelijke deskundige jury heeft uit de 22 aanmeldingen 7 projecten genomineerd en daar zit ons project dus bij!
De prijs wordt toegekend aan het project dat de meeste stemmen via internet weet te verzamelen. Dat kan pas vanaf 1 september. In de aanloop naar de stemming zullen we u via nieuwsbrieven zoveel mogelijk “opwarmen”…….
De Windmotor anno 2013…..
Een stukje historie
Aanvankelijk werd De Groote Veenpolder bemalen door 6 windmolens (waaronder De Rietvink).
In 1921 besloot het polderbestuur de bemalingscapaciteit verder te vergroten door een “moderne” windmolen: een Amerikaanse Windmotor. Voordeel van de Windmotor is dat de bediening veel minder aandacht vergt; de molen draait zelf in en uit de wind door de slimme vaan-constructie.
De windmotor zelf werd destijds geïmporteerd door R.S. Stokvis (later “erres”) in Rotterdam. Gekozen werd voor een Hercules Metallicus met een 12 m roos die als bouwpakket kwam van de fabriek in Dresden.
De onderbouw met vijzel en “Eifel-toren” werd specifiek ter plekke aanbesteed en door lokale aannemers gerealiseerd.
De Windmotor vanaf 1921
In 1964 wordt de windmotor – net als alle andere windmolens – bedankt voor de diensten en nemen elektrische gemalen de taken over.
De windmotor wordt verkocht en begint een onzeker bestaan. Dat leidt tot de “crash” begin jaren ’80:
De Windmotor vanaf 1983
Hoe heeft dat zover kunnen komen?? We zijn er achter gekomen….
Op een dag komt een bezoekster op molen De Rietvink. Ze vertelt ons dat ze vroeger in de Rietvink haar vakanties doorbracht met haar ouders en broertje. De windmotor was destijds eigendom van een Amsterdammer die het “een mooi ding” vond maar geen onderhoud pleegde….. Ze weet hoe het kwam dat de windmotor was omgewaaid! Dit is haar verhaal:
“Ik durf het nu wel te vertellen; het is vast wel verjaard nu. Die windmotor maakte veel herrie en daar kon mijn broertje niet van slapen. Hij is stiekem uit zijn bed gekropen en heeft de windmotor vastgebonden. Hij kon nu tenminste weer lekker slapen! Alleen kwam er begin jaren ’80 een hele zware storm. De windmotor kon niet meer wegkomen voor de wind omdat ie vastgebonden zat. Hij is toen zo hard gaan draaien dat de bovenas gesmolten is er zelfs onderdelen aan de overkant van de Helomavaart terechtkwamen.
Het hele gevaarte is toen letterlijk omgewaaid.”
Een paar jaar later heeft de plaatselijke smid (vd Vegt) alles als oud ijzer afgevoerd en heeft de Amsterdammer de stomp dichtgetimmerd. Er is vervolgens een politie-inval geweest waarbij geld, goud, sieraden en gestolen afgemeerde scheepjes zijn aangetroffen. De eigenaar werd opgepakt en het werd stil rond de molen.
Uiteindelijk wist niemand meer aan wie die stomp nu eigenlijk toebehoorde. In 2010 werd “Out-of-Space” georganiseerd: een kunstroute door de Rottige Meente. Aan de windmotorstomp werd met veel keilbouten een kunstwerk bevestigd.
De windmotor in 2010 met kunst
We vonden de kunst mooi, maar de keilbouten niet! Zonde van zo’n stuk cultuurhistorie. Van wie zou dat ding zijn? Via het kadaster hebben we de Amsterdammer achterhaald; daarover meer in de volgende nieuwsbrief. Een nieuw avontuur kan beginnen!
Kalender
Tot 1 september: nieuwsbrieven, info bij de molens en via de website, facebook, etc.
19 augustus: Radio Fryslan (’s morgens vroeg)
30 augustus: verrassende en spectaculaire opening van het “stemseizoen” bij de windmotor
1-30 september: er kan gestemd worden
Tot ziens bij de molen(s).
Rolf en Lia van der Mark
Stichting Windmotor Groote Veenpolder p/a Veendijk 6 8481 JC Nijetrijne
Telefoon : 06-53 174 163 of 06-29 264 252
e-mail : zeetjalkviod@hotmail.com
Website : www.molenderietvink.nl
Facebook : stichting-windmotor-groote-veenpolder
Hoe kunt u ons het beste steunen?
In de eerste plaats natuurlijk door in september op ons project te stemmen.
U helpt ons verder optimaal door dit bericht in uw eigen netwerk verder te sturen. Daardoor bereiken we de kettingreactie die nodig is om kans te maken op de prijs!
U helpt ons ook geweldig door nog een aantal e-mail adressen aan ons door te geven zodat wij ook aan hen deze nieuwsbrief(ven) kunnen sturen.
Hoe kan ik in september stemmen op mijn favoriete molen? U kunt via de website www.molenprijs.nl stemmen of met uw mobiele telefoon door de QR-code op een van de flyers te scannen. Door het uitbrengen van uw stem met behulp van uw e-mailadres, maakt u kans op een molenovernachting (een heel weekend!) die verloot wordt onder alle uitgebrachte stemmen.
Hoe kan ik meer informatie krijgen?
U kunt ons altijd bellen of mailen voor meer informatie. Zo is er bijvoorbeeld de complete projectbeschrijving (27 pagina’s…) beschikbaar. En ook veel meer foto’s (op verzoek ook in hoge resolutie) en andere teksten.