Wolf in de Polder
Wolf in de Veenpolder De verhalen dat er wolven in Nederland leven gaan al langer. Afgelopen donderdag is er voor het eerst een dode wolf in Nederland gevonden, vlakbij ons gebied in de berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Wolven kunnen met gemak 50 km per nacht afleggen, dus het zou heel goed kunnen dat de wolf zijn eerste stappen in de Veenpolder al heeft gezet.
Is de wolf op zoek naar nieuw territorium? “Sinds de val van het IJzeren Gordijn hebben de wolven hun territorium langzaam aan uitgebreid naar West-Europa,” zegt Emiel Beijk, boswachter van Staatsbosbeheer. “We verwachten dat er over 10 jaar weer een wolvenpopulatie in Nederland is, dus we zullen er aan moeten wennen dat ze onze kant op komen.
” Hoe komt deze wolf hier terecht? Beijk vertelt: “Het blijkt hier om een vrouwtje te gaan. Dat is op zich heel vreemd, want als wolven jongen krijgen, gaan de mannetjes omzwerven op zoek naar nieuw territorium en blijven vrouwtjes bij de roedel. Er is op Vlieland wel eens een vos opgedoken en op Terschelling een edelhert. Naderhand bleek dat ze daar door mensen naar toe waren gebracht. Of het hier ook gebeurd is, durf ik niet te zeggen. maar het is wel een vreemd verhaal.
” Willen wolven wel in ons drassige landschap wonen? Rond de Middeleeuwen leefden er wel degelijk wolven in ons gebied. Ze hebben echter een voorkeur voor drogere gebieden, maar als de populatie toeneemt, gaan ze ook in de nattere gebieden leven. De natuur is altijd in beweging en dat betekent dat sommige diersoorten komen en anderen weer gaan. De laatste wolven zijn destijds doodgeschoten, maar inmiddels is de wolf een beschermde diersoort.
Is de wolf voor mensen gevaarlijk? Deze discussie is nog volop gaande. Over het algemeen is de wolf niet gevaarlijk voor de mens. Hij eet wel schapen en soms huisdieren. In de maag van de gevonden wolf zijn resten van een bever gevonden.
Sporen zoeken In Duitsland is de wolvenpopulatie de laatste jaren sterk toegenomen en de jonge wolven verlaten met een leeftijd van 1 tot 2 jaar hun ouderlijk territorium. Ze kunnen grote afstanden afleggen met een gemiddelde van 50 kilometer per nacht. Een snel rekensommetje leert dat na tien nachten stevig doorlopen de wolven uit kunnen rusten in onze prachtige Veenpolder. Komt u op uw wandeltocht deze voetstappen tegen? Dan bent u toch echt een wolf op het spoor.
Foto’s: J vd Linde