Oldelamer -In het kader van Wereld Milieu Dag werden drie genomineerden in het zonnetje gezet met bloemen en een oorkonde en werd namens GroenLinks Weststellingwerf het Groene Lintje 2020 uitgereikt aan Natuur & Milieu Educatie centrum de RietNymf in Munnekeburen. Deze feestelijke onderscheiding vond op 26 juni plaats bij de winnaar van vorig jaar, biologische melkveehouderij van Dijk-Landman in Oldelamer.

De drie juryleden citeerden om beurten uit het juryrapport:

“De jury spreekt haar lof uit over Auke Kuiper en Ingrid Jansen die 10 jaar geleden de gok waagden en besloten tot de oprichting van een natuur- educatiecentrum voor jong en oud in een leegstaand schoolgebouw in Weststellingwerf. De wijze waarop kinderen via school of middels een kinderfeestje met de RietNymf in aanraking komen, is een onvergetelijke natuurbeleving. Zelf onderzoeken is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Auke en Ingrid zijn beiden ook ervaren Imkers en dragen dit vak weer over aan anderen die bijen willen gaan houden. De RietNymf is tevens voor bewoners uit de directe omgeving een ontmoetingsplek van waaruit allerlei activiteiten ondernomen worden o.a. het bewonersinitiatief “Samen Doen”. Tevens wordt bijgedragen aan  gezondheid door consultatie in Ingrids praktijk van kruidengeneeskunde en de introductie van de “Kruidenbox” waarmee volwassenen zelf aan de slag kunnen gaan.”  Zij verdienen het Groene Lintje 2020 omdat zij vol passie, op een bijzondere wijze alle aspecten van duurzaamheid met elkaar verbinden. De jury prijst de overtuigende visie die Auke en Ingrid op natuureducatie hebben en hun intrinsieke motivatie voor verandering en de durf om steeds weer nieuwe activiteiten te ontwikkelen van “biologisch zaad tot een educatieve natuurbelevingsdaad”.

Uit de inzendingen koos de jury drie genomineerden die in het zonnetje werden gezet.

De andere twee genomineerden zijn: Schoenmakerij Hans Versteeg in Wolvega en de Groencommissie De Hoeve.

“De jury prijst de wijze waarop schoenmaker Hans Versteeg zijn vakmanschap en ambacht uitoefent, met heel veel zorg voor een schoen, tas of broekriem. Waar mogelijk probeert hij op een creatieve en innovatieve wijze een oplossing te vinden voor herstel van een product. En dat al vele jaren en generaties lang. Bovendien kent hij het verhaal achter ieder schoenmerk. Het is een geweldig voorbeeld van een ambacht dat al van oudsher wordt uitgevoerd en nog steeds toekomstbestendig is. De grootvader en de vader van Hans waren ook schoenmaker. Bovendien heeft hijzelf en zijn beide broers van jongs af aan het ambacht van hun vader geleerd. Volgend jaar bestaat het bedrijf van Hans Versteeg in Wolvega 40 jaar. De jury is zeer positief over deze prestatie en de regionale uitstraling die deze schoenmakerij heeft. Klanten van Hans Versteeg komen zelfs uit Leeuwarden. Een schoenmakerij is van oudsher een circulair bedrijf waarbij grondstoffen niet worden uitgeput, maar opnieuw kunnen worden ingezet. Vroeger was dat heel gewoon en tegenwoordig is dit heel bijzonder. Het ambacht draagt ook bij aan het verminderen van restafval voor huidige en toekomstige generaties. Belangrijk in het creëren van een duurzame wereld is dat je anders durft te kijken en dat is kenmerkend voor Hans Versteeg”, aldus de jury.

“Grote waardering heeft de jury voor de inzet en creativiteit waarmee vrijwilligers van de Groen Commissie de Hoeve hun doelen proberen te realiseren en de wijze waarop zij actief en creatief de volwassen dorpsgenoten en de kinderen daarbij betrekken. Zij brengen kinderen (de zogenoemde Woudlopers) de liefde voor de natuur bij. De activiteiten van de Groen Commissie zijn heel divers en zij heeft haar bestaansrecht bewezen door continuïteit te bieden, al 18 jaren lang. Naast de Schoonmaakwandeling met de kinderen, leren de kinderen over vleermuizen, hoe je kerkuilen ringt en wat er groeit en bloeit in de moestuin. Dit voorjaar werd met de kinderen een zomerbloemenmengsel ingezaaid om de biodiversiteit binnen het dorp te verhogen. Via de Stichting Fluit en Kruid vernam de jury dat de Groencommissie ook koolmezennestkasten heeft besteld als natuurlijke bestrijding tegen de eikenprocessierupsen. De Groencommissie organiseert momenteel een natuurfotowedstrijd voor alle kinderen van het dorp. De jury is van mening dat de vrijwilligers van de Groen Commissie dit met heel veel betrokkenheid en passie doen, waardoor zij een enorme bijdrage leveren aan een sociale en groene duurzame wereld.”

GroenLinks Weststellingwerf reikt jaarlijks het Groene Lintje uit aan particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven die zich inzetten voor natuur en milieu. GroenLinks maakt zich sterk voor een groenere gemeente en geeft graag een pluim aan diegenen die dat ook belangrijk vinden.

(Foto: Lenus van der Broek)